W jakie opcje warto inwestować

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bero
    Classic
    • 2012
    • 5

Seed, notujesz może spalanie ? Ciekawe jak się ma X-Clean do TT 4600 ale najciekawsze co będzie na 506.01.
  • bergo
    Classic
    • 2011
    • 13

Hej,

wybieram skodzinę i zastanawiam się nad wyposażeniem opcjonalnym. Staram się wybrać w miare optymalnie, aby później łatwiem było modować Na temat radia i alarmu już się zorientowałem, jednakże mam kilka dodatkowych pytań:

Planuję kierownice wielofunkcyjna i dotychczas sądziłem, że Maxi-DOT jest wymagany, ale zauważyłem, że kolega szczepcio takowego nie posiada, a kierę ma wielofunkcyjną. W związku z tym czy warto inwestować w Maxi-DOTa do ambiente? W salonie twierdzą, że nie ponieważ opłaca się on jedynie wtedy gdy mamy co ustawiać, jak np: Coming Home/Leaving Home, etc... Dodatkowo nie wiem jak ma się sprawa z róznego rodzaju modułami. W przyszłości pewnie dokładałbym np: tempomat i chciałbym na początku wybrać w miarę mądrze, coby potem było łatwiej.

Wydaje mi się, że warto zainwestować w 'czujnik deszczu i fotochrom lusterko wsteczne' - z tego co sie dowiedziałem obecnośc czujnika pozwala w łatwy sposób włączyć domykanie szyb gdy pada, CH/LH, tunnel light, dołożyć ściemniające się lustra zewnetrzne.

pozdrawiam.

Komentarz

• Wojqba
      Ambiente
      • 2008
      • 230

Re: W jakie opcje warto inwestować

Zamieszczone przez bergo
      Hej,

wybieram skodzinę i zastanawiam się nad wyposażeniem opcjonalnym. Staram się wybrać w miare optymalnie, aby później łatwiem było modować Na temat radia i alarmu już się zorientowałem, jednakże mam kilka dodatkowych pytań:

Planuję kierownice wielofunkcyjna i dotychczas sądziłem, że Maxi-DOT jest wymagany, ale zauważyłem, że kolega szczepcio takowego nie posiada, a kierę ma wielofunkcyjną. W związku z tym czy warto inwestować w Maxi-DOTa do ambiente? W salonie twierdzą, że nie ponieważ opłaca się on jedynie wtedy gdy mamy co ustawiać, jak np: Coming Home/Leaving Home, etc... Dodatkowo nie wiem jak ma się sprawa z róznego rodzaju modułami. W przyszłości pewnie dokładałbym np: tempomat i chciałbym na początku wybrać w miarę mądrze, coby potem było łatwiej.

Wydaje mi się, że warto zainwestować w 'czujnik deszczu i fotochrom lusterko wsteczne' - z tego co sie dowiedziałem obecnośc czujnika pozwala w łatwy sposób włączyć domykanie szyb gdy pada, CH/LH, tunnel light, dołożyć ściemniające się lustra zewnetrzne.

pozdrawiam.
      maxi dot się przydaje właśnie do zmian ustawień, a jak zamierzasz dodać czujnik deszczu to będziesz miał możliwość ustawianie właśnie CH/LH, zamykanie/otwieranie automatyczne samochodu itp

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Moim skromnym zdaniem, opcja "czujnik deszczu z samościemniającym się lusterkiem wstecznym" jest miłym bajerem, ale tylko bajerem. Czujnik deszczu będzie Cię wkurzał (bez sensu pracujące wycieraczki, włączające się automatycznie), podobnie z szybami domykającymi się gdy zaczyna padać deszcz, tunnel light nieprzydatny (tyle mamy tuneli, że ho, ho)... Jedynie przydatnym jest samościemniające się lusterko wsteczne, jak i podobne lusterka zewnętrzne. Maxi-Dot jest wg mnie przydatnym "bajerem" - doceniają to na pewno osoby, które posiadają Skodę, lub VW z takim wyświetlaczem. Na pewno przydać się może "pakiet na bezdroża" - Octavia jest (wg mnie) nisko zawieszonym autkiem i pakiet ten na pewno pozwoli w przyszłości zaoszczędzić trochę grosza, w związku z mniejszym narażeniem na uszkodzenie osłony silnika i innych osłon montowanych na podwoziu. Pozostałę dodatki - to już kwestia uznania i wygody :lol: , oraz zasobności portfela. Powyższe jest jednak tylko moim zdaniem, a przede wszystkim trzeba kierować się własnymi potrzebami i przewidywaniami.
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

Zamieszczone przez Eidos71
          Octavia jest (wg mnie) nisko zawieszonym autkiem
          Nie wiem czy musiałeś wcześniej jeździć że wysuwasz takie wnioski :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 24 Maj, 11 12:30 ]
          Zamieszczone przez bergo
          czy warto inwestować w Maxi-DOTa do ambiente?
          Warto, później tylko wymiana zegarów jeśli doposażysz auto to masz opcje telefonu, navi, radio itp.

Zamieszczone przez bergo
          Dobrze mówisz, później nie dołożysz czujnika - chyba że wymienisz szybę.

Poza tym ja bym dołożył pakiet dynamic, razem z fotelami dostajesz pakiet skórzany.

Co do multi kiery to tak czy siak czeka Cię wymiana modułu i manetek więc ja bym zrezygnował z tempomatu - obecnie manetki są zespolone...

Ja bym też dorzucił spryski, jeśli w przyszłości chciałbyś zapodać ksenon oraz climatornic - baaaaardzo żałuje że tego nie zrobiłem

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Dla mnie te czujniki zmierzchu, deszczu to zbędny bajer, bo wole sam decydować kiedy i co ma się włączać. Maxi-dot jak najbardziej fajna sprawa i opłaca się dobierać.
            Na pewno przydać się może "pakiet na bezdroża" - Octavia jest (wg mnie) nisko zawieszonym autkiem i pakiet ten na pewno pozwoli w przyszłości zaoszczędzić trochę grosza, w związku z mniejszym narażeniem na uszkodzenie osłony silnika i innych osłon montowanych na podwoziu.
            hmm... cała zima przejeżdżana i wszystkie osłony są. Jedynka była niska ale dwójka ze zwykłym zawieszeniem jest wystarczająca na polskie drogi.

Z takich dodatków cieszących oko opłaca się dobrać pakiet skórzany (kierownica, gałka zmiany biegów, ręczny w skórze), jeżeli możesz sobie pozwolić na droższy dodatek to polecam xenony.

Nie bierz Cornerów, bo to można VAGiem ustawić, zresztą jakoś przy xenonie jakoś strasznej poprawy widoczności nie ma i się zastanawiam coby je wyłączyć. No i tak jak kross12 pisze climatronic też bardzo fajna sprawa. Ustawiasz sobie raz temperaturę na AUTO i masz z głowy.
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• macluke
              Elegance
              • 2010
              • 875

czujnik deszczu z samościemniającym się lusterkiem wstecznym" jest miłym bajerem, ale tylko bajerem
              nie zgodzę się - czujnik deszczu miałem kiedyś w VC, teraz mam w O2, i pozwolę sobie stwierdzić że czujnik deszczu lepiej działa nawet w Skodzie niż w VC. Korzystam z tego i uważam, że nie jest to 'tylko bajer'.

przydatnym jest samościemniające się lusterko wsteczne
              lusterko wsteczne fotochromatyczne występuje w pakiecie tylko z czujnikiem deszczu lub czujnikiem deszczu i zmierzchu.
              Tak, jest to fajna rzecz.

Generalnie wszystkie elementy komfortu są fajne i przyzwyczają do wygody
              Np. raz kupisz czujnik deszczu, climatronic, xenony i potem już będziesz chciał mieć to w każdym aucie
              Jak masz kasę to doposażaj
              Niedawno też były takie wątki...

Komentarz

• Rok z Bagien
                L&K
                • 2010
                • 1172

No ta ja względem owego pakietu na bezdroża....

Waszmościowie z Poznania i W-wy chyba nie wiedzą co to śnieg :wink: .

U mnie na wsi było go sporo i kilka razy musiałem uprawiać, moją Anićką, Camel Trophy.
                I z każdym dniem jak tego śniegu przybywało cieszyłem się z PNB.

A zatem, absolutnie nie demonizując konieczności zakupu pakietu (bo takowej konieczności nie ma), uważam że w sytuacjach kiedy ma się trudny dojazd do i z pracy lub dużo jeździ po różnych drogach bocznych (na ryby, grzyby, etc) jest on baaaardzo przydatny.

Druga zaleta to taka, że komora silnika jest czystsza.

Wracając do tematu: gdybym ponownie kupował nową OII dołożyłbym ten pakiet.
                Natomiast zrezygnowałbym z metaliku i dopłacił do xenonów.

pzdr

Komentarz

• Mihau
                  RS
                  • 2009
                  • 7460
                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Rok z Bagien, uwierz mi, że przez całą zimę u mnie na osiedlu pług był tylko raz (no może dwa) więc wjazd na miejsca parkingowe i dojazd do garażu to był codzienny Camel Trophy (a tak na marginesie to zamiast PNB przydałby się Haldex).
                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Wojqba
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 230

bergo, dodam jeszcze, że jeżeli masz pieniądze, a przy okazji dużo jeździsz, to dopłać do ksenonów - warto

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Oceny wysokości zawieszenia Octavii II opieram na opiniach dwóch osób, które takowe posiadają (jedna to O2, druga - O2FL). Obaj znajomi narzekają, że na 15" (O2) i na 16" (O2FL) autka są za niskie, zwłaszcza zimą i na drogach wiejskich, nieutwardzonych (dojazdy nad jeziora, do lasu itp.). No, chyba że bergo zamierza jeździć tylko po asfalcie i dobrze odśnieżonych drogach - wtedy faktycznie pakiet na bezdroża nie ma sensu.
                      Co do czujnika deszczu - mam go w swoim obecnym aucie i odłączyłem go dawno temu (wkurzał mnie); to samo było u teścia w Avensisie - teścia szlag trafiał, gdy przy pierwszych kroplach lekkiego deszczyku wycieraczki zaczynały "hasać" po szybie.
                      Dlatego napisałem wyraźnie - to moje skromne zdanie, co się może przydać, a co nie.
                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

bergo, moim zdaniem warto dołożyć do AmbienteŁ
                        1. Ksenony.
                        2. Climatronic
                        3. Pakiet skrórzany
                        4. Maxi-Dot
                        5. Czujke deszczu z samościmniajacym się lusterkiem (choc tylko ze wzgledu na lusterko )

Moim zdaniem nie warto pachać się w pakiet na bezdroża jeśli takimi jeździc nie panujesz Szkoda kasy. O II wcale nie ejst zawieszona nisko. Akurat mam dość ostry zjazd na działkę z drogi i kawałek do przejechania po nierównościach polną drogą i jeszcze NIGDY nie zdarzyło mi się zniszczyć osłony silnika i czy jakiegokolwiek innego elementu podwozia.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• raski
                          Classic
                          • 2011
                          • 13

Moim zdaniem podgrzewanie foteli - obowiązkowe wyposażenie zimowe jeśli jeździsz na krótkich dystansach. Plus podgrzewanie tylnej kanapy - jesli jezdzisz z potomkami.
                          nawet dobre zapalniczki są na benzynę :-)

Komentarz

• Rok z Bagien
                            L&K
                            • 2010
                            • 1172

Zamieszczone przez Mihau
                            Rok z Bagien, uwierz mi, że przez całą zimę u mnie na osiedlu pług był tylko raz (no może dwa) więc wjazd na miejsca parkingowe i dojazd do garażu to był codzienny Camel Trophy (a tak na marginesie to zamiast PNB przydałby się Haldex).
                            Nie obraź się, ale jakiekolwiek osiedle w W-wie nie może się równać mojej chałupie stojącej w szczerym (dosłownie) polu na podłódzkiej wsi.
                            Wiatr i otwarta przestrzeni robi swoje, uwierz mi. :wink:
                            Sam śnieg nie jest kłopotem, ale z czasem robiące się koleiny z warstwą lodu na górze, pomiędzy kołami.
                            Było kilka razy szuru buru, nie powiem.

A co do haldexa, no to niestety ale $$$$$ nie pozwoliły.
                            Bo jakby $$$$$ pozwoliły to byłby SCOUT.

Pozdrawiam.

Komentarz

• Walt
                              L&K
                              • 2011
                              • 1065
                              • Seat

Ja nie wiem dlaczego nie kupiliście Yeti :szeroki_usmiech
                              SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

Bo pierońsko brzydkie. :wink:
                                I w salonie mu bagażnik ukradli dając podręczny schowek na teczkę. :roll:

pzdr

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Ja nie wiem dlaczego nie kupiliście Yeti :szeroki_usmiech
                                  Bo do Yeti to sie wozka dla dziecka nie da wsadzic :szeroki_usmiech
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• pandzik
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2254
                                    • Seat

Yeti jest brzydkie jak noc. Do tego ciaśniejsze.

Komentarz

• Walt
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1065
                                      • Seat

Uroda jest względna :szeroki_usmiech Ja teraz wziąłbym Yeti, bo trochę drogami gruntowymi jeżdżę, a posiadania wózka już nie planuję (o ile plany nie wezmą w łeb :wink: )
                                      SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• bergo
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 13

Zamieszczone przez Wojqba
                                        bergo, dodam jeszcze, że jeżeli masz pieniądze, a przy okazji dużo jeździsz, to dopłać do ksenonów - warto
                                        Zamieszczone przez Big
                                        bergo, moim zdaniem warto dołożyć do AmbienteŁ
                                        1. Ksenony.
                                        2. Climatronic
                                        3. Pakiet skrórzany
                                        4. Maxi-Dot
                                        5. Czujke deszczu z samościmniajacym się lusterkiem (choc tylko ze wzgledu na lusterko )

Moim zdaniem nie warto pachać się w pakiet na bezdroża jeśli takimi jeździc nie panujesz Szkoda kasy. O II wcale nie ejst zawieszona nisko. Akurat mam dość ostry zjazd na działkę z drogi i kawałek do przejechania po nierównościach polną drogą i jeszcze NIGDY nie zdarzyło mi się zniszczyć osłony silnika i czy jakiegokolwiek innego elementu podwozia.
                                        Xenony koledzy i koleżanki z forum zasugerowali mi wcześniej i jestem na tak. Co prawda jeżdżę głównie w mieście, ale wakacyje/urlop to czas wypraw samochodowych - zdażyło mi się jeździć po tak ciemnych drogach, że modliłem się o dodatkową lampkę z przodu.
                                        Climatronic raczej sobie odpuszczę, myśle, że manualna powinna wystarczyć. W porónaniu z obecnym statkiem , który nie posiada klimy, manualna będzie full wypas. Zamiast climatronica zainwestowałbym w fotochromatyczne lusterka. Nie lubię jak w nocy dają światłami po oczach. Zamiast pakietu skórzanego przymierzam się do dynamica - ponoć krzesełka wygodniejsze.

Zastanawiam się jak to jest z autom. obniżaniem lusterka po wrzuceniu wstecznego. Ustawiane z kompa, czy należy zmienić jakiś sterownik/moduł?

Apropos Yeti, to bardzo mi się spodobał. Niestety strasznie w nim ciasno

Pozdrawiam i dzięki za wszlekie sugestie.

Komentarz

Zamieszczone przez bergo
                                          Climatronic raczej sobie odpuszczę, myśle, że manualna powinna wystarczyć. W porónaniu z obecnym statkiem , który nie posiada klimy, manualna będzie full wypas.
                                          też tak myślałem przed zakupem, jak kupiłem to zmieniłem zdanie....

Zamieszczone przez bergo
                                          Zamiast pakietu skórzanego przymierzam się do dynamica - ponoć krzesełka wygodniejsze.
                                          Wg. mnie są wygodne i dobrze wyglądają ale są osoby które twierdzą że te fotele są do dupy

Zamieszczone przez bergo
                                          astanawiam się jak to jest z autom. obniżaniem lusterka po wrzuceniu wstecznego. Ustawiane z kompa, czy należy zmienić jakiś sterownik/moduł?
                                          Musisz mieć elektryczne fotele

Komentarz

Pracuję...